Četvrtak, 19 Septembra, 2024
HomeVijestiSvijetRuska vojska pokreće drugi talas napada na Ukrajinu: Intenzivni zračni udari bespilotnim...

Ruska vojska pokreće drugi talas napada na Ukrajinu: Intenzivni zračni udari bespilotnim letjelicama

Drugi talas napada bespilotnim letjelicama

Zračne snage Ukrajine su saopćile da je ruska vojska započela drugi talas napada bespilotnim letjelicama. Ovaj napad usmjeren je prema raznim regijama Ukrajine, uključujući Kijev, Čerkas, Poltavu i Kirovograd.

Reakcija ukrajinskih zvaničnika

Ukrajinski ministar vanjskih poslova Dmitro Kuleba istakao je da su civili meta ovih zračnih napada. On je naglasio da Rusija vodi nehumani rat protiv nevinih, što predstavlja ratni zločin.

Povećana agresivnost ruskih snaga

Predsjednik Ukrajine, Volodimir Zelenski, izjavio je da su ruske snage izvele jedan od najintenzivnijih zračnih napada do sada. U ovom napadu korišteno je više od 100 projektila i skoro 100 bespilotnih letjelica tipa “Shahed”.

Uništena civilna infrastruktura

Zelenski je ukazao na činjenicu da su većina napada bila usmjerena na civilnu infrastrukturu, posebno energetski sistem. Zbog napada, mnoge regije se suočavaju s problemima u snabdijevanju strujom i vodom.

Upravljanje krizom i posledice napada

Zvanični izvori su potvrdili da je u ponedjeljak izdata upozorenja o zračnim napadima širom zemlje. Ukrenergo je naredio vanredno isključenje struje. Gradonačelnik Kijeva, Vitalij Kličko, prijavio je nestanke struje i prekide u vodosnabdijevanju.

Ministarstvo unutrašnjih poslova još uvijek nije objavilo zvanične informacije o ljudskim gubicima ili povredama tokom ovih napada.

- Advertisement -
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

- Advertisement -