Četvrtak, 19 Septembra, 2024
HomeMagazinZanimljivostiTurska bilježi rekordni broj turista u julu 2023. godine

Turska bilježi rekordni broj turista u julu 2023. godine

Porast broja turista

U julu 2023. godine, Tursku je posjetilo 7,3 miliona turista. Ovaj broj predstavlja porast od 2,6 posto u odnosu na isti mjesec prošle godine. Ova cifra postavlja novi rekord broja posjetilaca na mjesečnom nivou, objavilo je Ministarstvo kulture i turizma Turske.

Značajni porasti posjetitelja

Prema podacima, broj turista iz Njemačke porastao je za 10 posto, što iznosi više od milion posjetilaca. Posjetitelji iz Velike Britanije su porasli za 15 posto na 660.000, dok je Poljska zabilježila rast od 17 posto s 319.000 posjetilaca. Najveći porast zabilježila je Iran sa 25 posto, odnosno 312.000 posjetitelja.

Investicije i privredni oporavak

Turska privlači ne samo turiste, nego i strane investitore. Od maja 2023. godine, investirali su više od 30 milijardi dolara. Ovo ukazuje na povjerenje u oporavak turske privrede pod vođstvom ministra finansija Mehmeda Šimšeka.

Strano vlasništvo na vrhuncu

Strano vlasništvo nad turskim akcijama i obveznicama dostiglo je najviši nivo u posljednjih pet godina. Investitori smatraju da se stabilnost turske privrede povećava, što dodatno jača povjerenje.

Oporavak deviznih rezervi

Centralna banka Turske je u julu najavila povrat depozita od pet milijardi dolara iz Saudijske Arabije. Ovaj korak signalizira povjerenje Ankare u obnovu deviznih rezervi.

- Advertisement -
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

- Advertisement -