Četvrtak, 19 Septembra, 2024
HomeSportNogometFinale Svjetskog prvenstva: Španci biraju između tri spektakularna stadiona

Finale Svjetskog prvenstva: Španci biraju između tri spektakularna stadiona

Tri kandidata za finale turnira

U okviru priprema za finale Svjetskog prvenstva, predložena su tri stadiona kao moguća mjesta održavanja. Tu su legendarni Santiago Bernabeu u Madridu, Camp Nou u Barceloni i novi stadion u Casablanci koji je trenutno u izgradnji.

Bernabeu kao favorit

Stadion Santiago Bernabeu, dom Real Madrida, dobar je kandidat i favorit za finale. No, Nogometna federacija Maroka se snažno bori da finale održi na njihovom novom stadionu.

Stadion Hassan II. u Casablanci

Novi stadion u Casablanci, nazvan po marokanskom kralju Hassan II., biće smješten na sjeveru grada. Očekuje se da će imati kapacitet od 115.000 gledatelja, čime će postati najveći nogometni stadion na svijetu.

Jedinstvene karakteristike stadiona

Na stadionu će se nalaziti impresivni botanički vrtovi, stvarajući jedinstvenu oazu u urbanom područja Casablance. Poznati aluminijski rešetkasti krov u obliku šatora dodatno će ukrasiti stadion. Ovaj dizajn inspiriran je tradicionalnim marokanskim festivalom “Moussem”.

Suzbijanje konkurencije

Sa ovim projektom, Maroko želi postati novi evropski sportski centar, uz jasno izraženu želju da privuče pažnju nogometnog svijeta.

- Advertisement -
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

- Advertisement -