Četvrtak, 19 Septembra, 2024
HomeVijestiSvijetTragedija kod Sicilije: Superjahta potonula usred oluje, mnogi nestali

Tragedija kod Sicilije: Superjahta potonula usred oluje, mnogi nestali

Teška oluja uzrok potonuća

Jahta nazvana Bayesian, duga 56 metara, potonula je blizu Sicilije tokom teške oluje. Na brodu se nalazilo 22 osobe, među kojima su bili Britanci, Amerikanci i Kanađani. Spašeno je 15 ljudi, uključujući jednogodišnju britansku djevojčicu.

Tragični gubici i nestali

Nažalost, jedan čovjek je izgubio život, dok se šest osoba i dalje vodi kao nestalo. Među nestalima su britanski tehnološki poduzetnik Mike Lynch i njegova kćer, što dodatno naglašava tragediju ove situacije.

Klimatske promjene i jačanje oluja

Klimatolozi ističu da globalno zagrijavanje doprinosi jačanju oluja. Ove oluje sada mogu iznenaditi čak i u plićem moru ili na omiljenim ljetnim destinacijama. Luca Mercalli, predsjednik italijanskog meteorološkog društva, navodi da su temperature površine mora u danima prije nesreće bile oko 30 stepeni Celzijusa.

Energija iz mora kao faktor

Mercalli također napominje da ovako visoke temperature stvoraju veliki izvor energije koji doprinosi formiranju opasnih oluja. Ova situacija postavlja pitanja o sigurnosti na moru i važnosti praćenja vremenskih prilika za sve one koji se bave pomorstvom.

Zaključak

Potonuće jahte Bayesian ostavlja dubok trag u srcima porodica i prijatelja stradalih. Ovaj incident je podsjetnik na potencijalne opasnosti koje donosi promjenljivo vrijeme, posebno u turističkim područjima.

- Advertisement -
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

- Advertisement -