Učinite svoju prehranu zdravijom
Žitarice imaju značajnu ulogu u uravnoteženoj prehrani. Iako mnoge žene izbacuju žitarice, važno je znati koje imaju nizak udjel ugljikohidrata.
Kvinoja: Nutricionistički dragulj
Kvinoja je iznimno nutritivno bogata. Sadrži antioksidanse i polifenole koji mogu smanjiti upalu. Osim toga, kvinoja je bogata vlaknima, vitaminima B, željezom i magnezijem.
Proso: Zdrav izbor za dijabetičare
Proso je dobar izvor vlakana i sadrži manje neto ugljikohidrata. Također sadrži vitamine B i minerale poput magnezija. Idealno je kao prilog ili u juhama.
Amarant: Pseudožitarica bogata proteinima
Amarant je bogat vlaknima i mineralima. Može se pripremati kao riža i koristi se u raznim jelima. Sadrži željezo, kalcij i magnezij.
Heljda: Hranjiva alternativa
Heljda je nutritivno bogata i sadrži esencijalne aminokiseline. Kuha se kao prilog i pogodna je za salate i palačinke.
Bulgur: Zdrav izbor s umjerenim udjelom ugljikohidrata
Bulgur, napravljen od zdrobljenih bobica pšenice, bogat je vlaknima. Može poslužiti kao zamjena za rižu ili tjesteninu, dodajući nutritivnu vrijednost obrocima.
Zaključak
Uvrstite ove žitarice u vašu prehranu za zdraviji život. One su bogate vlaknima, vitaminima i mineralima, dodatno obogaćujući vaš meni.