Četvrtak, 19 Septembra, 2024
HomeMagazinMuzikaCrna Gora se vraća na Eurosong 2024: Izbor pjesme otvoren!

Crna Gora se vraća na Eurosong 2024: Izbor pjesme otvoren!

Nakon nekoliko godina pauze, Crna Gora se ponovo vraća na Eurosong. Nacionalna televizija RTCG nedavno je objavila javni poziv za izbor pjesme koja će predstavljati ovu zemlju na takmičenju sljedeće godine.

Festival Montesong kao odabir pjesme

Pjesma za Eurosong 2024. bit će izabrana na festivalu Montesong. Takmičenje će se održati prije nego što Crna Gora predstavi svoj muzički doprinos na Eurosongu, koji će se održati u maju u Švicarskoj.

Historija nastupa Crne Gore na Eurosongu

Posljednji put kada je Crna Gora nastupila na ovom prestižnom muzičkom takmičenju bilo je 2022. godine, kada je Vladana Vučinić predstavila zemlju s pjesmom ‘Breathe’. Iduće dvije godine Crna Gora nije poslala niko, a RTCG navodi visoke troškove kao uzrok.

Uspon i pad na Eurosongu

Do sada, Crna Gora je učestvovala 12 puta. Najbolji plasmani ostvarili su Sergej Ćetković 2014. godine u Kopenhagenu i Nenad Knežević Knez 2015. godine u Beču. Prvi nastup Crne Gore na Eurosongu bio je 2007. godine.

Eurosong 2024 u Švicarskoj

Idući Eurosong će se održati u Švicarskoj, nakon pobjede švedske pjesme ‘The Code’ na ovogodišnjem takmičenju u Malmeu. Bosna i Hercegovina, koja nije učestvovala od 2016. godine zbog sankcija, ima bogatu istoriju nastupa, uključujući 19 takmičenja od 1993. godine.

- Advertisement -
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

- Advertisement -