Četvrtak, 19 Septembra, 2024
HomeMagazinZanimljivostiAkcija za spašavanje rijeka Une i Neretve: Glumci podržavaju inicijativu

Akcija za spašavanje rijeka Une i Neretve: Glumci podržavaju inicijativu

U okviru akcije koju je pokrenula Fondacija Atelje za društvene promjene ACT, poznati glumci okupili su se kako bi ukazali na važnost zaštite rijeka Une i Neretve. Ova inicijativa ima za cilj podizanje svijesti o očuvanju ovih dragocjenih prirodnih resursa.

Glumci se pridružuju akciji

Na crvenom tepihu sinoćnje dodjele nagrade Srce Sarajeva, glumac Mirvad Kurić nosio je majicu s natpisom “We need Una”. U narednim danima festivala, mnogi istaknuti umjetnici će se pridružiti ovoj akciji, noseći majice s porukama podrške.

Učesnici festivala

Među poznatim ličnostima koje će nositi ove majice su Maja Izetbegović, Feđa Štukan, Ermin Bravo, Šejla Kamerić, Tarik Filipović i mnogi drugi. Ova akcija ima za cilj podizanje svijesti o prijetnjama koje se javljaju zbog planova za izgradnju hidroelektrana na Balkanu.

Prijetnja rijekama

Iako, kako izjavljuju organizatori, postoje planovi za izgradnju oko 3.000 malih i velikih hidroelektrana, rijeke Une i Neretve su nedvojbeno jedan od simbola prirodnog bogatstva Bosne i Hercegovine. Trenutne aktivnosti na Vrelu Une i toku Neretve pokazuju alarmantnu situaciju u kojoj se nalaze ove rijeke.

- Advertisement -
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

- Advertisement -