Četvrtak, 19 Septembra, 2024
HomeVijestiSvijetSjedinjene Američke Države vrše pritisak na Hamas za postizanje dogovora

Sjedinjene Američke Države vrše pritisak na Hamas za postizanje dogovora

U subotu je izvor za The Jerusalem Post izjavio da “nema odgovora od Hamasa”. Ova izjava dolazi u trenutku kada se vrši jak pritisak na ovu organizaciju iz Sjedinjenih Američkih Država, Egipta i Katara. Te dvije arapske zemlje su ključni posrednici u pregovorima, uz podršku Sjedinjenih Američkih Država.

Pregovori u Dohi

Sjedinjene Američke Države i Izrael izrazili su oprezan optimizam nakon dvodnevnih razgovora koje je vodio direktor CIA-e, William Burns. Ovi pregovori su završeni u petak, a prisustvovali su im američki specijalni izaslanik Brett McGurk, katarski premijer Mohammed al-Thani, te šef egipatske obavještajne službe Abbas Kamel. Izraelsku delegaciju predvodio je šef Mosada, David Barnea.

Konačni prijedlog za premošćivanje

Na kraju pregovora u Dohi, SAD su predstavile “konačni prijedlog za premošćivanje” koji se bavi problemima između Izraela i Hamasa. Ovaj prijedlog se temelji na trodijelnom planu za taoce, koji je američki predsjednik Joe Biden iznio u maju. Visoki zvaničnik američke administracije je naglasio da je “vrijeme da se to zaključi”.

Optimizam prema napretku

Budući da je Mossadov tim obavijestio izraelskog premijera Benjamina Netanyahua o napretku pregovora, izražen je oprezan optimizam. Ovo se odnosi na mogućnosti postizanja dogovora prema ažuriranom američkom prijedlogu, koji uključuje komponente prihvatljive za Izrael.

- Advertisement -
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

- Advertisement -