Petak, 20 Septembra, 2024
HomeMagazinZanimljivostiBarcelona: Turisti na udaru prosvjednika zbog prekomjernog turizma

Barcelona: Turisti na udaru prosvjednika zbog prekomjernog turizma

Prosvjedi protiv prekomjernog turizma

Barcelona, popularna turistička destinacija u Španiji, postala je gotovo zabranjena zona za posjetitelje. Početkom ljeta, prosvjednici su vodili akciju prskajući turiste vodenim pištoljima. “Idite kući” i “Barcelona nije na prodaju” bili su uzvici koji su odzvanjali kroz ulice grada.

Utjecaj turizma na lokalno stanovništvo

Prosvjedi su okupljeni ukazali na nezadovoljstvo zbog porasta troškova života, za koji krive prekomjernu turističku aktivnost. Slični protesti se događaju i na drugim destinacijama, poput Mallorce, gdje su lokalni stanovnici blokirali plaže kako bi ukazali na negativne posljedice turizma.

Prijetnje lokalnim zajednicama

Prema procjenama, ove godine će oko 4.7 milijardi ljudi putovati svijetom. To može rezultirati još većim brojem turista u popularnim gradovima, što izaziva zabrinutost među lokalnim zajednicama. Problemi kao što su zagađenje i gentrifikacija postaju sve prisutniji.

Stambena kriza u Málagi

Priča o turizmu i njegovom utjecaju nije strana ni u Málagi. Tamošnje stanovništvo protestvuje zbog stambene krize i porasta cijena nekretnina, sa parolama koje ističu: “Málaga je za život, a ne za preživljavanje”.

Savjeti za turiste

Turisti bi trebali biti oprezni prilikom odabira destinacije. U nekim gradovima, lokalno stanovništvo postaje manje gostoljubivo prema turistima zbog njihove sveprisutnosti. Planirajte pažljivo i oduprite se prekomjernom turizmu.

- Advertisement -
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

- Advertisement -