Imunološki sistem i vitamini
Kupus je povrće koje će vam biti zahvalno ukoliko ga uvrstite u svoju ishranu. Ovo povrće sadrži obilje vitamina C, koji je ključan za stvaranje bijelih krvnih zrnaca. Prema informacijama sa Harvard School of Public Health, kupus jača imunološki sistem i poboljšava otpornost organizma.
Zaštita od karcinoma
Osim što jača imunitet, kupus je bogat glukozinolatima. Ovi spojevi se u tijelu pretvaraju u izotiocijanate, poznate po svojoj sposobnosti da štite od određenih tipova karcinoma. Također, istraživanje objavljeno 2019. u magazinu Journal of Medicinal Food ističe sulforafan, još jedan nutrijent koji pomaže u zaštiti od raka.
Zdravlje probavnog sistema
Kupus pospješuje probavu i prirodni je izvor probiotika. Zbog toga može spriječiti rast štetnih bakterija poput ešerihije koli. U poljskoj narodnoj medicini, kupus se često koristi kao protuupalni lijek, što dodatno potvrđuje njegovu korisnost za zdravlje.
Regulacija holesterola
Kupus također pomaže u regulaciji nivoa holesterola. Sadrži karotenoide lutein i zeaksantin, koji smanjuju rizik od makularne degeneracije. Uzimajući u obzir sve prednosti, kupus se može smatrati pravim superhranom.