Petak, 20 Septembra, 2024
HomeMagazinZanimljivostiBriselske kočije zamijenjene električnim vozilima: Revolucija u turizmu

Briselske kočije zamijenjene električnim vozilima: Revolucija u turizmu

U Briselu je započeo revolucionarni projekt koji se fokusira na zamjenu tradicionalnih kočija sa električnim vozilima. Ova promjena je krenula 2022. godine, a do danas su u grad stigla dva ekološka automobila koja su već zamijenila konjske kočije.

Razlozi za promjenu

Jedan od ključnih razloga za ovu promjenu su i ekstremni toplotni talasi s kojima se Evropa suočava svaki ljetni period. Tokom jednog od tih talasa, 2023. godine, jedan konj koji je vukao turističku kočiju preminuo je u Sevilli, što je dodatno podstaklo preispitivanje korištenja životinja u turizmu.

Električna vozila – nova era turizma

Firma koja je dobila ugovor za ovaj projekt već je uspješno realizirala dva električna vozila. Očekuje se dolazak i trećeg vozila još tokom ove godine. Električna vozila imaju autonomiju od 120 kilometara i pune se samo jednom u dva dana.

Reakcije građana i turista

Građani Brisela su zadovoljni ovom promjenom, dok turisti izražavaju oduševljenje novim električnim kočijama. Zbog ovog uspješnog projekta, mnogi gradovi su već kontaktirali firmu koja predvodi inicijativu, s namjerom da i oni pređu na električni pogon.

- Advertisement -
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

- Advertisement -