Petak, 20 Septembra, 2024
HomeVijestiSvijetTajland dobija najmlađu premijerku u historiji: Paetongtarn Šinavatra preuzima vlast

Tajland dobija najmlađu premijerku u historiji: Paetongtarn Šinavatra preuzima vlast

Tajlandski parlament je izabrao Paetongtarn Šinavatru za novu premijerku. S 37 godina, ona će biti najmlađa osoba na toj poziciji u historiji Tajlanda. Također, biće to tek druga žena koja obnaša ovu funkciju, nakon svoje tete, Jingluk Šinavatre.

Izbori i smjena premijera

Ova važna odluka donijeta je samo dva dana nakon što je Ustavni sud smijenio premijera Sretu Tavisina. Tavisinu je smjena uslijedila zbog imenovanja bivšeg advokata koji je proveo vrijeme u zatvoru. Ova situacija pokazuje nestabilnost političke scene u Tajlandu.

Stranka Pheu Thai

Pae Tongtarn i smijenjeni Tavasin pripadaju stranci Pheu Thai, koja je osvojila drugo mjesto na izborima 2023. godine. Unatoč tome, stranka je uspjela formirati vladajuću koaliciju. Povoljni rezultati nisu dovoljni da bi se osigurao miran politički ambijent, s obzirom na prošla iskustva Tajlanda.

Politička turbulencija i naslijeđe

Tajland već dvije decenije suočava se s političkim previranjima, uključujući državne udare i sudske presude. Stranka Pheu Thai i njeni prethodnici preuzeli su najveći teret tih previranja. Njihove vlade često su smjenjivane usred borbe između porodice Šinavatra i konzervativnih snaga.

Pae Tongtarn je kćerka Taksina Šinavatre, koji je proveo 15 godina u izgnanstvu. Njegov povratak coincidirao je s dolaskom Tavisina kao premijera. Sada, nova premijerka ima izazovan put pred sobom, u kontekstu povijesnih političkih sukoba i očekivanja naroda.

- Advertisement -
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

- Advertisement -