Četvrtak, 19 Septembra, 2024
HomeVijestiSvijetGrčki šumski požar: Mogući uzrok u neispravnom električnom kablu

Grčki šumski požar: Mogući uzrok u neispravnom električnom kablu

Istražitelji vjeruju da je neispravan električni kabl mogao biti uzrok najtežeg požara u Grčkoj ove godine. Ovaj požar, koji je usmrtio jednu ženu i uništio 10.000 hektara zemlje blizu Atine, obuhvatio je područje veličine Pariza.

Izbijanje požara i njegov razvoj

Požar je počeo 11. avgusta, iz šume blizu grada Varnavas, 35 kilometara od glavnog grada. U vrlo kratkom vremenskom periodu, požar se proširio na sjeverna predgrađa Atine, koja nikada ranije nisu doživjela ovakve incidente, navodi Reuters.

Istraga o uzroku požara

Vlasti su počele ispitivati stanovnike Varnavasa u sklopu istrage. Jedan 76-godišnji muškarac tvrdio je da je drveni stub za električnu energiju ispred njegove kuće mogao biti uzrok požara. Ova sumnja se pokazuje kao vodeća u istrazi, koja bi trebala biti zaključena u narednim mjesecima.

Šumski požari u Grčkoj

Šumski požari su u Grčkoj česta pojava, a mnogi se pripisuju različitim uzrocima, uključujući klimatske promjene. Ove godine zabilježeno je više od 8.000 šumskih požara, dok su visoke temperature i suša dodatno povećali rizik od izbijanja požara.

Grčka mreža za distribuciju električne energije HEDNO nije pronašla dokaze o kvaru. Stanovnici su izvijestili da su čuli eksplozije prije izbijanja požara. Iako su se slabiji vjetrovi smirili požar, zvaničnici upozoravaju na mogućnost novih izbijanja.

- Advertisement -
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

- Advertisement -