Četvrtak, 19 Septembra, 2024
HomeVijestiSvijetZelenski potvrdio: Ukrajinske snage preuzele kontrolu nad ruskim gradom Sudža

Zelenski potvrdio: Ukrajinske snage preuzele kontrolu nad ruskim gradom Sudža

Predsjednik Ukrajine, Volodimir Zelenski, izjavio je danas da su ukrajinske snage preuzele kontrolu nad ruskim gradom Sudža. Ova vijest dolazi više od sedmicu dana nakon što su kijevske snage pokrenule prekogranični upad u rusku oblast Kursk.

Napredak ukrajinskih snaga

Prema informacijama koje je iznio Zelenski, ukrajinske snage su u Sudži, koja se nalazi 105 kilometara jugozapadno od Kurska, već od prošle srijede. Ovo je prva potvrda ukrajinskog predsjednika da su njegove trupe zauzele ovaj grad.

Operacije i rezultate na terenu

Šef ukrajinske vojske, Oleksandr Sirski, izjavio je da su ukrajinske trupe napredovale 35 kilometara kroz rusku odbranu otkako je započeo njihov iznenadni napad. Ukrajina je zauzela 1.150 kvadratnih kilometara teritorije, uključujući 82 naselja.

U Sudži je, kako navodi Sirski, uspostavljena kancelarija vojnog zapovjedništva. Ova kancelarija će osigurati održavanje reda i zakona te zadovoljiti prioritetne potrebe stanovništva na kontrolisanim teritorijama.

Ova akcija predstavlja značajan korak u ukrajinskoj borbi protiv ruskih snaga. Kontrola nad Sudžom može dodatno osnažiti ukrajinsku poziciju u ovom konfliktu.

- Advertisement -
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

- Advertisement -