Četvrtak, 19 Septembra, 2024
HomeMagazinAuto IndustrijaRevolucionarni Aztec: Automobil s podijeljenim kokpitom privlači pažnju na aukciji

Revolucionarni Aztec: Automobil s podijeljenim kokpitom privlači pažnju na aukciji

Inovativni dizajn Aztec-a

Aztec je nedavno predstavio svoj jedinstveni koncept automobila, koji se ističe podijeljenim kokpitom. Prostor za vozača i suvozača jasno je razdvojen, a putni kompjuter nalazi se na strani suvozača. Unutrašnjost obiluje različitim dugmadima i prekidačima, što privlači entuzijaste.

Eksterijer i funkcionalnost

Eksterijer automobila sadrži bočne panele koji su opremljeni “servisnim panelima”. Ovi paneli aktiviraju se trocifrenim kodovima, omogućavajući pristup ključnim dijelovima poput priključka za ispuštanje ulja i hidraulične dizalice. Ova kombinacija estetike i funkcionalnosti čini Aztec izuzetnim.

Performanse i snaga

Ovaj koncept pokreće Audijev 5000 Turbo Quattro motor, petocilindrična mašina koja prenosi snagu na sva četiri točka putem petostepenog mjenjača. Pogonski sistem je preuzet od poznate Lancije Delte, što dodatno poboljšava performanse.

Povijest i prodaja

Japanski industrijalist Mario Mykawa zapazio je ovaj koncept i odlučio ga proizvesti. Iako je planirano 50 primjeraka za japansko i evropsko tržište, proizvedeno je manje od 25. Automobil na slici je 12. proizvedeni primjerak, koji je bio smješten u muzeju automobila u Šangaju između 2011. i 2015. godine. Nedavno je uvezen u SAD, gdje je servisiran i sada se prodaje na aukciji.

Očekivana cijena na aukciji

Za ovog jedinstvenog kolekcionarskog automobila očekuje se da će novi vlasnik platiti između 273.000 i 325.000 dolara, što dodatno potvrđuje njegovu ekskluzivnost.

- Advertisement -
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

- Advertisement -