Četvrtak, 19 Septembra, 2024
HomeVijestiSvijetNapredak Ukrajinskih Snaga U Ruskoj Kurskoj Oblasti: Evakuacija Tisuća Ljudi

Napredak Ukrajinskih Snaga U Ruskoj Kurskoj Oblasti: Evakuacija Tisuća Ljudi

U posljednjim danima, situacija u ruskoj Kurskoj oblasti postala je napeta, a evakuacija stanovništva postaje prioritet. Okrug Gluškov, koji graniči s Ukrajinom, ima populaciju od oko 20.000 stanovnika. Prema riječima zvaničnika Smirnova, policija i druge državne službe koordinirat će procese evakuacije putem aplikacije Telegram.

Napredovanje Ukrajinske Vojske

Ukrajina je u srijedu objavila da je njena vojna ofenziva napredovala između jednog i dva kilometra unutar Kurske oblasti. Ukrajinske trupe su također završile čišćenje pograničnog grada Sudže od ruskih snaga. Ovaj trenutni napredak stvara novu strategiju za osiguranje pograničnih područja Ukrajine od budućih napada.

Evakuacija Skoro 200.000 Osoba

Ruski zvaničnici su potvrdili da je gotovo 200.000 ljudi uključeno u procese evakuacije usljed ukrajinskog ofanzivnog napada. Ovaj masovni potez sa sobom nosi mnoge humanitarne izazove, što dodatno opterećuje situaciju u Kursku.

Zelenski Razgovarao o Humanitarnoj Situaciji

Predsjednik Volodimir Zelenski održao je sastanak s visokim zvaničnicima kako bi razgovarao o trenutnoj humanitarnoj situaciji. Naglasio je važnost uspostavljanja vojnih komandantskih ureda na oslobođenim teritorijama, koje zauzimaju više od 1.000 kvadratnih kilometara.

- Advertisement -
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

- Advertisement -