Četvrtak, 19 Septembra, 2024
HomeMagazinZanimljivostiDubrovnik na vrhu turističke ljestvice s nevjerovatnih 27 turista po stanovniku!

Dubrovnik na vrhu turističke ljestvice s nevjerovatnih 27 turista po stanovniku!

Iako mnogi smatraju da prekomjeran broj turista u Dubrovniku stvara probleme, najnovije analize pokazuju iznenađujuće brojke. Portal Holidu je otkrio da u Dubrovnik dolazi čak 27 turista na jednog stanovnika. Ovo ga čini najposjećenijom destinacijom po broju turista u odnosu na broj lokalnog stanovništva.

Utjecaj “Igre prijestolja” na turizam

Jedan od glavnih razloga ovog turizma je popularnost grada kao lokacije snimanja serije “Igra prijestolja”. Taj hype je privukao brojne posjetitelje iz cijelog svijeta.

Rodos i ostale destinacije

Na drugom mjestu nalazi se grčko ostrvo Rodos s impresionantnih 26 turista po stanovniku. Glavni grad Krita, Heraklion, zauzima četvrtu poziciju sa 18 turista po stanovniku. Očekuje se da će ovaj broj rasti kada se otvori novi aerodrom, čime bi se moglo povećati godišnje slijetanje do 18 miliona turista.

Konkurencija iz Italije i Portugala

Venecija je na trećem mjestu s 21 turistom po stanovniku. Bez obzira na naplatu ulaza, ovo neće umanjiti broj posjetitelja. Firenca se nalazi na petom mjestu sa 14 turista, dok su portugalski gradovi Lisabon i Porto također ušli u top 10 sa 11 turista po stanovniku.

Dubrovnik, kao najnapučenija evropska destinacija, postavlja važne izazove u upravljanju turizmom. Mnogi će se složiti da je potrebno pronaći ravnotežu između prihoda od turizma i očuvanja lokalne zajednice.

- Advertisement -
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

- Advertisement -