Četvrtak, 19 Septembra, 2024
HomeVijestiSvijetMilan Gutović Lane: Ikona Jugoslavenskog Filma i Teatra

Milan Gutović Lane: Ikona Jugoslavenskog Filma i Teatra

Na današnji dan, 1946. godine, rođen je Milan Gutović Lane, poznati srbijanski i jugoslavenski glumac. Ovaj talentirani umjetnik bio je omiljen među publikom, a njegovo ime zauvijek će ostati zapisano u istoriji filma i pozorišta.

Obrazovanje i Rani Radovi

Gutović je završio Akademiju za pozorište, film, radio i televiziju u Beogradu. Godine 1967. pridružio se Jugoslovenskom dramskom pozorištu. Tamo je igrao u predstavama kao što su “Protekcija”, “Kad su cvjetale tikve” i “Pučina”. Mnoge od ovih uloga donijele su mu prestižne nagrade.

Filmska Karijera

Nakon debija u filmu “Bjekstva” 1968. godine, Gutović je stekao veliku popularnost. Igrao je u više od 80 filmova. Njegova najpoznatija uloga bila je Srećko Šojić u komedijama “Tijesna koža”. Ovaj serijal doživio je izvanrednu gledanost i ostavio snažan utisak na publiku.

Posljednji Dani

Milan Gutović Lane preminuo je 25. avgusta 2021. godine, u 76. godini života, usljed komplikacija izazvanih COVID-19. Njegova ostavština i radovi nastaviće inspirirati nove generacije glumaca i ljubitelja umjetnosti.

- Advertisement -
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

- Advertisement -