Četvrtak, 19 Septembra, 2024
HomeVijestiRegijaProtest u Srbiji: "Neće kopati" protiv otvaranja rudnika litijuma

Protest u Srbiji: “Neće kopati” protiv otvaranja rudnika litijuma

U Srbiji se održao protest zbog najave otvaranja rudnika litijuma u dolini Jadra. Organizatori su ekološka udruženja koja su pozvala građane da se suprotstave rudarskoj kompaniji “Rio Tinto”. Ovaj protest došao je nakon isteka roka od 40 dana, koji su udruženja postavila Vladi Srbije. Cilj je usvajanje Zakona o trajnoj zabrani geoloških istraživanja i eksploatacije litijuma i bora u ovoj zemlji.

Upozorenje stručnjaka

Profesorica Hemijskog fakulteta, Dragana Đorđević, upozorila je građane na nisku rudnu rentu u Srbiji. Istakla je da je radna snaga u zemlji jeftina, a briga o zaštiti životne sredine minimalna. Ovi faktori čine Srbiju privlačnom za kompanije koje traže visok profit otvaranjem rudnika.

Organizatori protesta

Zlatko Kokanović, jedan od organizatora protesta, zamolio je okupljene da krenu prema Gazeli. On je podijelio svoja osjećanja sa građanima, rekavši kako se oprostio od svoje porodice prije nego što je otišao na protest. “Pritisci od vlasti traju već pet godina, a posljednjih 50 dana nas nazivaju izdajnicima”, naglasio je Kokanović.

Rast protesta i podrška građana

Protest je izazvao veliki odziv građana, koji se bore za očuvanje životne sredine. Organizacije su odlučne u svojoj borbi protiv projekta Jadar, ističući važnost očuvanja prirodnih resursa.

- Advertisement -
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

- Advertisement -