Četvrtak, 19 Septembra, 2024
HomeVijestiSvijetUkrajinska Vojska Udarila Na Kursk: Vojni Analitičar Ocenjuje Strateške Posljedice

Ukrajinska Vojska Udarila Na Kursk: Vojni Analitičar Ocenjuje Strateške Posljedice

U situaciji kada je Ukrajina potpuno ovisna o naoružanju Zapada, predsjednik Volodimir Zelenski mora nalaziti kreativne načine kako zadati udarac Vladimiru Putinu. Ova procjena dolazi od vojnog analitičara Antonia Prlende, koji je u razgovoru za “Avaz” komentarisao trenutnu situaciju na bojnom polju.

Napad na Kursk Iznenadio Rusiju

Napad Vojske Ukrajine na pograničnu regiju Kursk izazvao je opće iznenađenje. Ova akcija dolazi nakon skoro dvije i po godine ruske agresije. Ministarstvo odbrane Rusije je sinoć saopćilo da šalje dodatne snage u Kursk. Tokom dana su se pojavile informacije o sukobima na terenu i pokušajima slamanja ukrajinske protuofanzive.

Strateške Posljedice Napada

Prema Prlendi, Ukrajinci svojim snažnijim operacijama na ruskom tlu podsjećaju građane Rusije da je rat u Ukrajini i njihov problem. To bi moglo biti ključno za razvoj antiratnog sentimenta unutar Rusije. Ova vrsta pritiska na rusku javnost mogla bi uticati na Putina, koji se još uvijek suočava s nedovoljnim javnim protivljenjem.

Mirovni Pregovori U Nebulozi

S druge strane, napadi na ruski teritorij jačaju poziciju Ukrajine za eventualne mirovne pregovore. Ipak, Prlenda ističe da trenutno stanje i dalje ne odgovara Ukrajini za postizanje takvih dogovora.

- Advertisement -
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

- Advertisement -