Četvrtak, 19 Septembra, 2024
HomeMagazinZanimljivostiPrirodni Fenomen Cvjetanja Mora Zabilježen u Istri

Prirodni Fenomen Cvjetanja Mora Zabilježen u Istri

Prirodni fenomen cvjetanja mora primijećen je u Puli, Rovnju i Poreču. Ovaj neobičan događaj stvara sluzaste i pjenaste nakupine na površini mora. Fenomen se može primijetiti nekoliko puta godišnje. Dok traje, obično označava povećanu brojnost fitoplanktona.

Uzroci Cvjetanja Mora

Različiti vremenski uvjeti doprinose nastanku cvjetanja mora. Promjene temperature i povećan unos hranjivih soli često su uzroci ovog fenomena. Najčešće se događa krajem juna i početkom jula. U ovom periodu dolazi do pojačanog razmnožavanja mikroalgi, što stvara sluzave naslage na morske površini.

Boje i Sastav Obojenja

Obojenje morske vode može se kretati u raznim nijansama, ovisno o vrsti alge koja dominira. Uobičajene boje su crvena, smeđa i zelena. Ova promjena u boji posljedica je fotosintetskih pigmenata iz stanica mikroalgi.

Sigurnost za Plivače i Turiste

Sluzave cvatnje nastaju kao rezultat otpuštanja organske tvari iz mikroalgi. Ovi spojevi uključuju ugljikohidrate i polisaharide te su obično neškodljivi za ljude. Ipak, preporučuje se oprez prilikom plivanja u ovim područjima dok fenomen traje.

- Advertisement -
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

- Advertisement -