Petak, 20 Septembra, 2024
HomeVijestiSvijetIntenzivni Sukobi u Crvenom Moru: SAD Troše Milione na Odbranu Brodova

Intenzivni Sukobi u Crvenom Moru: SAD Troše Milione na Odbranu Brodova

Od novembra prošle godine, Huti su pojačali napade na plovila u Crvenom moru. Sjedinjene Američke Države već mjesecima ulažu milione dolara kako bi zaštitile komercijalne brodove. Sukob se intenzivirao, a prednost je na strani jemenske grupe koja koristi jeftine dronove.

Troškovi i resursi SAD-a

Prema informacijama iz Politica, SAD ne samo da troše novac, nego su i stacionirali svoje borbene brodove u regiji. Ovi brodovi služe dvostrukoj svrsi – pomažu u odbrani i predstavljaju baze za napade na Hute.

Eskalacija sukoba

Od novembra, procjenjuje se da je ispaljeno oko 800 raketa prema pozicijama Huta, uz sedam bombardovanja. Ovi intenzivni vojni napori izazivaju zabrinutost među američkim političarima. Mnogi smatraju da se resursi trebaju čuvati za važne namjene.

Budžetski izazovi za 2024. godinu

Iako su Huti izjavili da im mete predstavljaju plovila povezana s Izraelom, njihovo gađanje nije birano. To je dodatno eskaliralo sukob, pa su SAD morale slati još više vojnih resursa u Crveno more. Političari u Washingtonu upozoravaju da bi budžet ministarstva odbrane mogao rasti, potencijalno premašujući planiranih 841.4 milijardi dolara za 2024. godinu.

- Advertisement -
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

- Advertisement -