Četvrtak, 19 Septembra, 2024
HomeVijestiSvijetIzraelska praksa rušenja palestinskih kuća izaziva osude međunarodne zajednice

Izraelska praksa rušenja palestinskih kuća izaziva osude međunarodne zajednice

U novom incidentu, izraelska vojska je uništila kuću palestinske porodice, prema navodima novinske agencije Wafa. Nakon što su natjerali sve osobe koje su se nalazile u kući da je napuste, vojnici su postavili eksploziv na unutrašnje zidove. Kuća je potpuno uništena, ostavljajući porodice bez krova nad glavom.

Politika kolektivnog kažnjavanja

Rušenje domova Palestinaca koji su osumnjičeni za napade na Izraelce dugo je prisutna praksa. Ove mjere, prema grupama za ljudska prava, mogu se smatrati politikom kolektivnog kažnjavanja. Oni ističu da ovakva praksa može biti jednaka ratnim zločinima.

Posljedice za palestinske zajednice

Prema procjenama UN-a, izraelska politika rušenja domova, kao i osnovne infrastrukture, ima razorne posljedice po palestinske porodice i njihov svakodnevni život. Ove akcije dodatno pogoršavaju životne uvjete i destabiliziraju već krhke zajednice.

Osude ove prakse dolaze iz raznih međunarodnih krugova. Svi ističu da je potrebno pronaći mirno rješenje koje će osigurati prava svih strana, kako bi se spriječile nove katastrofe i nasilje.

- Advertisement -
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

- Advertisement -