Četvrtak, 19 Septembra, 2024
HomeVijestiSvijetPrimirje između Izraela i Hamasa na pomolu?

Primirje između Izraela i Hamasa na pomolu?

Izrael i Hamas su sve bliže postizanju primirja u Pojasu Gaze, izjavio je zvaničnik Bijele kuće. Tokom srijede, savjetnik za nacionalnu bezbjednost, Džon Kirbi, potvrdio je da postoji dobar prijedlog pred obje strane.

Posljednji koraci ka primirju

Kirbi je naglasio da obje strane moraju prihvatiti prijedlog kako bi došlo do konačnog sporazuma. „Bliže smo nego ikada“, rekao je kirbi novinarima. Američki predsjednik Joe Biden potvrdio je 31. maja da je izraelska strana predstavila plan u tri faze za okončanje neprijateljstava.

Detalji sporazuma

Plan uključuje prekid vatre, razmjenu talaca i rekonstrukciju Gaze. Od 7. oktobra, više od 39.600 Palestinaca je izgubilo život usljed izraelskih napada. Ova eskalacija sukoba dodatno je povećala regionalne tenzije.

Intenzivna američka diplomacija

Kirbi je istaknuo da su Sjedinjene Američke Države uključene u intenzivnu diplomatiju kako bi se spriječila šira eskalacija na Bliskom istoku. Washington pažljivo prati događaje između Irana i Izraela, naglašavajući da ne žele dodatno pogoršanje sukoba.

Pripreme za moguću odmazdu

Pentagon je najavio raspoređivanje dodatnih vojnih sredstava na Bliskom istoku. Ove mjere se preduzimaju kako bi se pripremili za moguću iransku odmazdu protiv Izraela, uz poruke da će SAD braniti Izrael u slučaju napada.

- Advertisement -
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

- Advertisement -