Četvrtak, 19 Septembra, 2024
HomeVijestiSvijetOtpušteno devet zaposlenika UNRWA-e zbog sumnje u povezanost s Hamasom

Otpušteno devet zaposlenika UNRWA-e zbog sumnje u povezanost s Hamasom

Istraga o umiješanosti UN-ovih radnika

Devet članova osoblja UN-ove agencije za pomoć palestinskim izbjeglicama (UNRWA) otpušteno je nakon interne istrage. Ova mjera uslijedila je zbog sumnje da su zaposleni bili uključeni u napad Hamasa na Izrael 7. oktobra, piše Sky News.

Dokazi o potencijalnoj umiješanosti

Istraga o mogućoj umiješanosti radnika UNRWA-e u napad započela je u januaru. Tada su izraelske vlasti iznijele ozbiljne optužbe protiv ove humanitarne agencije, koja djeluje u ratom razorenoj Gazi.

Preporučeni koraci UN-a

UN-ov Ured za unutrašnju nadzornu službu saznao je da postoje dokazi koji upućuju na umiješanost devet zaposlenika. U ovom brutalnom napadu militanti Hamasa su ubili 1200 ljudi i uzeli 250 kao taoce.

Pregled internih dokumenata

Istražitelji su analizirali interne informacije UNRWA-e, uključujući evidenciju osoblja, e-poštu i komunikacijske podatke. Ovi podaci su im pomogli da dođu do svojih zaključaka o umiješanosti radnika.

Izraelske vlasti i pristup informacijama

Nadzorna agencija UN-a ističe da su se oslanjali na dokaze koje su dostavile izraelske vlasti. Međutim, zbog nedostatka direktnog pristupa tim informacijama, agencija nije mogla nezavisno potvrditi tvrdnje o odgovornosti zaposlenika.

- Advertisement -
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

- Advertisement -