Četvrtak, 19 Septembra, 2024
HomeMagazinZanimljivostiObični kratkokljuni dupin na otoku Krku: Interakcija s ljudima može biti rizična!

Obični kratkokljuni dupin na otoku Krku: Interakcija s ljudima može biti rizična!

Na otoku Krku zapažen je obični kratkokljuni dupin (Delphinus delphis) koji se zadržava u lukama. Ova jedinka pokazuje neobično ponašanje i dopušta ljudima da joj priđu. Ovdje je već dvije godine i u dobrom je zdravstvenom stanju.

Neobično ponašanje dupina

Dupin ne pokazuje vanjske znakove bolesti, normalno roni i ne gladuje. Međutim, iz nepoznatih razloga, ova jedinka je odvojena od svoje vrste. Stručnjaci izražavaju zabrinutost zbog ove situacije.

Rizici interakcije s ljudima

Intenzivna interakcija s ljudima može predstavljati rizik za dupina i ljude. Dupini mogu prenijeti ozbiljne bolesti, kao što su tuberkuloza i leptospiroza. Tijekom bliskih kontakata, ljudi također mogu prenositi bolesti na populaciju dupina.

Zaštita dupina

Dupini su strogo zaštićene životinje. Zakon zabranjuje uznemiravanje ovih sisavaca, uključujući hranjenje, plivanje ili dodirivanje. Stoga, važno je pridržavati se pravila.

Preporuke za posjetitelje

Stručnjaci pozivaju na odgovorno ponašanje. Ne treba pokušavati stupiti u izravan kontakt s dupinima, nuditi im hranu ili ih progoniti plovilom ili plivajući. Umjesto toga, promatrajte dupine sa sigurne udaljenosti i pratite njihovo ponašanje.

- Advertisement -
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

- Advertisement -