Četvrtak, 19 Septembra, 2024
HomeMagazinZanimljivostiPariz proglašen najpametnijim gradom 2024. godine!

Pariz proglašen najpametnijim gradom 2024. godine!

Pametni gradovi: Šta ih čini najboljima?

Koncept pametnih gradova uključuje inovativne zelene tehnologije, efikasan javni prevoz, mogućnosti zapošljavanja i fokus na održivost. Prema Indeksu pametnih gradova kompanije ProptechOS, ova svojstva igraju ključnu ulogu.

Pariz – predvodnik pametnosti

Francuska prijestolnica, Pariz, zauzela je prvu poziciju na nedavno objavljenom indeksu za 2024. godinu. Ovaj grad osvojio je visoke ocjene, 91,8 u povezivanju i infrastrukturi te 89,1 na tržištu rada. Međutim, njegovo zeleno nasljeđe se nalazi na nižem nivou sa 51,4. Ukupna ocjena iznosi 76,4.

London i Amsterdam slijede

Na drugom mjestu je London, koji je prethodne godine bio pobjednik ove liste. Ovaj grad je dobio ukupnu ocjenu od 73,1, uz značajan rezultat od 63 u zelenoj infrastrukturi. Treće mjesto pripalo je Amsterdamu sa ocjenom 72,8, ali sa najboljim rezultatom u zelenoj infrastrukturi – 75,4.

Top 5 pametnih gradova 2024. godine

Pored Pariza, Londona i Amsterdama, četvrto mjesto zauzima Berlin sa ocjenom 69, dok je Madrid na petom mjestu s rezultatom 68,5. Ove ocjene jasno ukazuju na rastući trend održivosti i inovativnosti u urbanim sredinama.

- Advertisement -
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

- Advertisement -