Četvrtak, 19 Septembra, 2024
HomeMagazinMuzikaSjećanje na Rajka Dujmića: Legenda hrvatske muzike

Sjećanje na Rajka Dujmića: Legenda hrvatske muzike

Tragična smrt muzičkog genija

Hrvatski muzičar Rajko Dujmić preminuo je 29. jula 2020. godine. Doživio je tešku saobraćajnu nesreću u Starom Lazu, blizu Ravne Gore. Nažalost, šest dana nakon nesreće, preminuo je u riječkoj bolnici.

Muzička karijera i doprinos

Rajko Dujmić završio je srednju muzičku školu u Zagrebu na smjeru violina. Kasnije je apsolvirao na Pedagoškoj akademiji. Njegova muzička karijera započela je sviranjem klavijatura u rock sastavima. Iako je nastupao u grupama poput Crno-bijelih i Zlatnih akorda, najveći trag ostavio je kao član grupe Novi fosili.

Hitovi i uspjesi

Tokom svoje karijere, Dujmić je napisao brojne hitove. Njegove kompozicije, poput “Šuti, moj dječače plavi” i “Ključ ispod otirača”, stekle su popularnost među publikom. U okviru Novih fosila, postigao je status jedne od najpoznatijih grupa u bivšoj Jugoslaviji i širom svijeta. Njihove turneje obuhvatile su Sovjetski Savez, SAD, Kanadu i dijelove Evrope.

Uticaj na Muziku i kulturu

Dujmić je bio poznat i izvan grupe, autor nezaboravnog hita “Moja domovina” i brojnim špicama domaćih emisija. Njegove pjesme inspirisale su muzikal “Za dobra stara vremena”. Njegova karijera je počela već u djetinjstvu, kada je sa samo 13 godina napisao svoju prvu pjesmu.

- Advertisement -
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

- Advertisement -