Petak, 20 Septembra, 2024
HomeMagazinZanimljivostiKlimatske promjene prijete obali Scheveningena: Potrebne hitne mjere

Klimatske promjene prijete obali Scheveningena: Potrebne hitne mjere

Dok Evropa luta s intenzivnim toplotnim talasima, Scheveningen u Hagu se suočava s ozbiljnim prijetnjama. Porast nivoa mora predstavlja kritični izazov za obalna područja. Ovo naselje, sa svojih 11 kilometara obale, uključuje osam kilometara pješčanih plaža i tri kilometra razvijene infrastrukture koja uključuje ključne lokacije kao što su luka Scheveningen.

Rast nivoa mora i obalska odbrana

Dopuna pijeska mogla bi da ublaži rast nivoa mora do tri metra. Ipak, razvijena područja suočavaju se s neposrednijim prijetnjama. Obalska odbrana, koja uključuje nasipe i barijere, posljednji put je procijenjena 2020. godine. Sljedeća procjena planirana je za 2032. godinu.

Briga lokalnih vlasti

Odbornik Robert Barker izrazio je zabrinutost da bi postojeća odbrana mogla prestati ispunjavati sigurnosne standarde. Ovo posebno se odnosi na okrug Norfolk koji se suočava s dodatnim prijetnjama. Nedavna procjena kompanije „Arcadis“ ukazuje na ozbiljne probleme obalske odbrane.

Inovativna rješenja i prilagodbe

Kraljevski nizozemski meteorološki institut (KNMI) prognozira porast nivoa mora između 40 i 80 centimetara do kraja ovog vijeka. Iako su izazovi veliki, proaktivne mjere mogu pomoći. Grad Hag istražuje nova rješenja, uključujući izgradnju viših dina, kako bi zaštitio Scheveningen i prilagodio se mijenjanju uslova životne sredine.

- Advertisement -
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

- Advertisement -