Četvrtak, 19 Septembra, 2024
HomeVijestiSvijetKina pokreće novi studijski program o braku kako bi unaprijedila natalitet

Kina pokreće novi studijski program o braku kako bi unaprijedila natalitet

U Pekingu se planira pokretanje inovativnog studijskog programa pod nazivom “Usluge i upravljanje brakom”. Ovaj program bi trebao započeti u septembru 2023. godine. Cilj institucije je obučiti profesionalce za razvoj industrija i kulture vezanih za brak.

Utjecaj na natalitet i brakove u Kini

Državne vlasti se bore s opadajućim brojem novorođenih, koji je direktno povezan sa smanjenjem broja sklopljenih brakova. Kineska populacija već drugu godinu zaredom bilježi opadanje. Tokom 2022. godine dogodila se smjena u demografskoj strukturi, što je dodatno potaknulo vlasti na akciju.

Program usmjeren ka reformi bračnih običaja

Studijski program ima za cilj istaknuti pozitivne aspekte kineske kulture braka i porodice. Također, njegova svrha je unaprijediti reforme bračnih običaja. Program planira upisati 70 studenata iz 12 provincija, s različitim pod-progamima, kao što su porodično savjetovanje i planiranje luksuznih vjenčanja.

Reakcije javnosti na najavu

Na društvenoj mreži Weibo, neki korisnici su ismijali ovu inicijativu. Jedan od komentara iznio je humorističan prijedlog za pokretanje državne agencije za brak. Ovakve reakcije ukazuju na podijeljena mišljenja o ovoj temi u javnosti.

- Advertisement -
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

- Advertisement -