Petak, 20 Septembra, 2024
HomeVijestiSvijetTurska Blokira Saradnju NATO-a i Izraela Usred Sukoba u Gazi

Turska Blokira Saradnju NATO-a i Izraela Usred Sukoba u Gazi

Turska je od oktobra ove godine blokirala sve oblike saradnje između NATO-a i Izraela. Ova odluka je uslijedila zbog sukoba u Gazi, nakon čega su turski zvaničnici izrazili stav da NATO ne bi trebao da sarađuje s Izraelom dok traju neprijateljstva.

Status Partnera

Izrael uživa status partnera NATO-a i njeguje bliske odnose s vojnim savezom, posebno sa Sjedinjenim Američkim Državama. Turska je nedavno radila na poboljšanju svojih odnosa s Izraelom, ali je situacija u Gazi dramatično promijenila pristup Ankaru.

Kritike i Blokada

Od izbijanja sukoba, Ankara je žestoko kritikovala izraelsku ofanzivu, nazivajući je genocidom. Kao rezultat, Turska je zaustavila svu bilateralnu trgovinu s Izraelom, a izvori navode da je stavila veto na sve NATO aktivnosti s Izraelom. Ovo uključuje zajedničke sastanke i vojne vježbe.

Istraga UN-a

Istraživanje UN-a je otkrilo ratne zločine sa obje strane sukoba. Izrael, koji je izgubio gotovo 40.000 ljudi u operacijama, odbacuje optužbe za zločine protiv čovječnosti. Turska izjavljuje da će nastaviti s blokadom dok se ne postigne mir i poštuju ljudska prava.

Reakcije i Turska Strategija

Nakon NATO samita u Vašingtonu, predsjednik Turske, Redžep Tajip Erdoan, naglasio je da ne može biti nastavka partnerstva s Izraelom. U međuvremenu, izraelski ministar vanjskih poslova, Israel Katz, pozvao je NATO da izuzeće Tursku iz saradnje, što dodatno komplikuje situaciju.

- Advertisement -
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

- Advertisement -