Četvrtak, 19 Septembra, 2024
HomeVijestiSvijetRusi Uključeni u Vojsku Dobijaju Velike Novčane Potpore

Rusi Uključeni u Vojsku Dobijaju Velike Novčane Potpore

Velike isplate za vojnike

Svi Rusi koji potpišu ugovor s vojskom sada će dobiti unaprijed isplatu u iznosu od 400.000 rubalja, što je otprilike 4.651 dolar. Ovaj novi dekret također preporučuje regionalnim vlastima da dodijele istu sumu iz svojih budžeta.

Minimalna plata za vojnike

Minimalna mjesečna plata za vojnika koji sudjeluje u onome što Rusija naziva “specijalna vojna operacija” postavljena je na 204.000 rubalja. Ovim dekretom, minimalna godišnja plata u prvoj godini službe iznosi 3,25 miliona rubalja, ili 37.791 dolar.

Dodatne pogodnosti za oficire

Mjesečne plate za oficire su više i zavise od vojnog čina. Svi regruti također će primati dodatni novac za sudjelovanje u ofanzivama ili uništavanje neprijateljske opreme.

Regionalne inicijative

Ranije ovog mjeseca, gradonačelnik Moskve je najavio unaprijed isplatu od 1,9 miliona rubalja, ili 21.777 dolara, za stanovnike koji se prijave za borbu u Ukrajini. Ova suma će povećati njihovu godišnju platu na 5,2 miliona rubalja.

Ekonomski utjecaj novih mjera

Najnovija povećanja plata impliciraju da će minimalni godišnji prihodi ruskih vojnika koji se bore u Ukrajini premašiti prosječnu platu u Rusiji više od tri puta. Također, minimalne plate za Moskvu prelaze prosjek više od pet puta.

Dok ove isplate pomažu Rusiji da izbjegne novu mobilizaciju, neki ekonomisti upozoravaju na moguće spirale rasta plata u ekonomiji.

- Advertisement -
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

- Advertisement -