Četvrtak, 19 Septembra, 2024
HomeVijestiSvijetIzrael ubio visokorangiranog vojnog komandanta Hezbolaha u zračnom napadu

Izrael ubio visokorangiranog vojnog komandanta Hezbolaha u zračnom napadu

Identifikacija ubijenog komandanta

Sigurnosni izvori u Libanu potvrdili su za Reuters da je tijelo Fuada Shukra pronađeno ispod ruševina stambene zgrade. Ova zgrada bila je pogođena izraelskim zračnim napadom. Mnogi su se nadali da je Shukr preživio napad, ali su podaci iz izraelske vojske demantirali te tvrdnje.

Izraelski zračni napadi na Bejrut

Izraelske snage su izvele zračne udare na južni dio Bejruta, poznatom kao uporište Hezbolaha. U napadu je, prema riječima glasnogovornika izraelske vojske, ubijen Shukr, koji je bio ključna figura u ovoj militantnoj organizaciji. Zračni napadi su ukazali na nov potencijal eskalacije sukoba između Izraela i Hezbolaha.

Uloga Fuada Shukra u Hezbolahu

Fuad Shukr bio je najviši vojni komandant Hezbolaha i desna ruka vođe organizacije. Od 8. oktobra vodio je operacije Hezbolaha protiv Izraela. Ove operacije uključivale su napade na Golanskoj visoravni, a uključivale su i tragične gubitke života, poput ubistava djece u Majdal Shamsu.

Tehnologija i strategija Hezbolaha

Shukr je bio odgovoran za strateško planiranje i upravljanje naprednim naoružanjem Hezbolaha. Ovaj arsenal uključuje precizne projekte, rakete dugog dometa i bespilotne letjelice. Shukr se pridružio Hezbolahu 1985. godine i od tada je služio na različitim visokim pozicijama u organizaciji.

S obzirom na kontekst trenutnih napetosti, buduće akcije s obje strane ostaju neizvjesne.

- Advertisement -
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

- Advertisement -