Četvrtak, 19 Septembra, 2024
HomeVijestiSvijetIzrael tvrdi da je ubio visokog vojnog zvaničnika Hezbolaha tokom napada dronom

Izrael tvrdi da je ubio visokog vojnog zvaničnika Hezbolaha tokom napada dronom

Izrael je nedavno objavio da je ubio Fuada Shukra, visokog vojnog zvaničnika Hezbolaha, u napadu dronom na južno predgrađe Bejruta. Ova informacija izazvala je uznemirenost među lokalnim vlastima, jer Liban još nije potvrdio te tvrdnje.

Napad na stambenu zgradu

Naime, tokom napada izraelskog vojnog drona, pogođena je stambena zgrada u Beirutu. Izvori sa terena javljaju da je u trenutku napada u zgradi bio Shukr, ali trenutno nije poznato njegovo stanje. Hezbolah je saopćio da je napad doveo do smrti više građana i ranjavanja mnogih drugih.

Reakcija Hezbolaha

Hezbolah je osudio napad i izrazio zabrinutost za sudbinu Fuada Shukra i ostalih koji su se nalazili u zgradi. Ova organizacija je istakla kako se ekipa Civilne odbrane suočava s izazovima tokom raščišćavanja ruševina usljed oštećenja građevinskih struktura.

Ko je Fuad Shukr?

Fuad Shukr je jedan od ključnih figura Hezbolaha od osnivanja organizacije. Kao najviši vojni komandant, bio je savjetnik vođe Hezbolaha, Sayyeda Hassana Nasrallaha. On je poznat po svom sudjelovanju u borbama protiv izraelskih snaga tokom invazije 1982. godine.

Izvori bliski Hezbolahu navode da je Shukr imao važnu ulogu u planiranju ratnih operacija. Njegova sudbina ostaje neizvjesna nakon ratnog napada koji je izazvao brojne gubitke.

- Advertisement -
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

- Advertisement -