Četvrtak, 19 Septembra, 2024
HomeVijestiSvijetProtesti u Venecueli: Sukobi i podijeljeni odgovori nakon Madurove pobjede

Protesti u Venecueli: Sukobi i podijeljeni odgovori nakon Madurove pobjede

Venecuela se suočava s novim talasom protesta nakon izbornih rezultata koji su potvrdili predsjednika Nikolasa Madura. Njegova pobjeda, izrečena na izborima tokom vikenda, donijela je uzburkanu situaciju. Opozcija osporava vjerodostojnost izbornog procesa.

Izborna kriza

Prema izbornoj komisiji, Maduro je osvojio treći mandat sa 51 posto glasova. Opozicija, na čelu s Edmundo Gonzalezom, tvrdi da je njihov kandidat zapravo osvojio više nego dvostruko glasova. Ovdje nastaje sumnja u legitimitet izbornog procesa.

Reakcije svijeta

Međunarodna zajednica pokazuje podijeljene stavove. Sjedinjene Države naglašavaju da izbori nisu imali kredibilitet i razmatraju nove sankcije. S druge strane, Kina i Rusija čestitaju Maduru na ponovnom izboru.

Protesti i nasilje na ulicama

Venecuelanci su organizirali proteste, koristeći metode poput “cacerolazos”, gdje protestanti udaraju u lonce i tave. Ovi protesti su često vođeni ljutnjom zbog vladine politike.

U Caracasu i Maracayu, policija je koristila suzavac kako bi rastjerala okupljene. Mnogi demonstranti su isticali želju za promjenom i povratkom demokratije u zemlju. Oružane snage ostaju lojalne Maduru.

Represija i otpor

Prema podacima Venecuelanske opservatorije sukoba, do 18 sati zabilježeno je 187 prosvjeda širom zemlje. Utično je bilo i sniženih odnosa između vlade i građana, dok traje još jedna borba za pravo i slobodu.

- Advertisement -
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

- Advertisement -