Četvrtak, 19 Septembra, 2024
HomeMagazinAuto IndustrijaCupra planira širenje ponude s novim modelom Dark Rebel

Cupra planira širenje ponude s novim modelom Dark Rebel

Rast Cuprine prodaje

Cupra se 2018. godine odvojila od Seata i doživjela nevjerojatan uspjeh. Prodaja automobila porasla je sa 14.000 vozila u 2018. na 230.000 u 2023. godini. Ovaj rast postavlja izazove, jer je potrebno povećati ponudu i održati trend rasta.

Novi modeli na horizontu

Do sljedeće godine, ponuda Cuprine marke obuhvatit će modele kao što su Leon, Formentor, Born, Tavascan, Terramar i Raval. Međutim, najveća pažnja posvećena je novom modelu Dark Rebel, koji predstavlja atraktivan shooting brake. Ovaj koncept predstavljen je prošle godine i sada ulazi u fazu proizvodnje, iako još uvijek čeka konačno odobrenje.

Proizvodnja Dark Rebel-a

Cupra planira godišnje proizvoditi između 10.000 i 20.000 primjeraka potpuno električnog Dark Rebel-a. Ključni dio strategije je dijeljenje platformi i komponenti sa modelima iz Volkswagen Grupe. Nova platforma SSP Sport, razvijena za Porsche modele Boxster i Cayman, idealna je za ovu primamljivu električnu verziju.

Faktori uspjeha

Međutim, uspjeh modela Dark Rebel zavisi od finansijske održivosti. Predsjednik i direktor Cuprе, Wayne Griffiths, istaknuo je kako je profit ključan za razvoj novih modela. “Moramo zaraditi mnogo novca i održavati profitabilnost prije nego što nam Dark Rebel postane prioritet,” rekao je Griffiths.

Ova situacija naglašava važnost strategije rasta i planiranja u automobilskoj industriji.

- Advertisement -
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

- Advertisement -