Petak, 22 Novembra, 2024
Organizacija vjencanja
HomeGastroRecept za Raženi Hljeb sa Orašastim Plodovima

Recept za Raženi Hljeb sa Orašastim Plodovima

Raženi hljeb sa orasima je savršena kombinacija bogatog ukusa i hranjivih sastojaka. Ovaj hljeb je odličan izbor za svakodnevne obroke, pružajući dugotrajan osjećaj sitosti i mnoštvo nutritivnih prednosti. Evo jednostavnog recepta koji možete slijediti kod kuće.

Sastojci:

  • 250 g pšeničnog brašna
  • 300 g raženog brašna
  • So (po ukusu)
  • Kesica suhog kvasca
  • 1 kašika maslinovog ulja
  • 1 mala kašikica šećera
  • Jedna šaka oraha (sjeckanih)
  • Mlaka voda (količina potrebna da se dobije mekano tijesto)

Priprema:

  1. U velikoj posudi pomiješajte pšenično i raženo brašno sa solju.
  2. Dodajte kesicu suhog kvasca i malu kašikicu šećera, te sve dobro izmiješajte.
  3. Postepeno dodajte mlaku vodu i miješajte dok ne dobijete glatko i mekano tijesto.
  4. Umiješajte maslinovo ulje i sjeckane orahe u tijesto, osiguravajući da su ravnomjerno raspoređeni.
  5. Pokrijte posudu čistom kuhinjskom krpom i ostavite tijesto na toplom mjestu da nadođe, otprilike 1-2 sata, ili dok se ne udvostruči.
  6. Nakon što je tijesto nadošlo, prebacite ga na lagano pobrašnjenu površinu i kratko premijesite.
  7. Oblikujte tijesto u željeni oblik hljeba i stavite ga na pleh obložen papirom za pečenje.
  8. Ostavite oblikovani hljeb da odmara još 15-20 minuta dok zagrijavate pećnicu na 200°C.
  9. Pecite hljeb u prethodno zagrijanoj pećnici 45-50 minuta, ili dok ne dobije lijepu zlatno-smeđu koricu.
- Advertisement -
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

- Advertisement -