Petak, 20 Septembra, 2024
HomeVijestiSvijetPutin Upozorava na Raketnu Krizu Zbog Raspoređivanja SAD-a u Njemačkoj

Putin Upozorava na Raketnu Krizu Zbog Raspoređivanja SAD-a u Njemačkoj

Ruski predsjednik Vladimir Putin upozorio je Sjedinjene Američke Države na moguće posljedice raspoređivanja raketa dugog dometa u Njemačkoj od 2026. godine. Prema Putinu, Rusija će odgovoriti sličnim mjerama, stacionirajući rakete s dometom koji uključuje i Zapad.

Američki Planovi za Raspoređivanje

Sjedinjene Američke Države najavile su da će od 2026. godine započeti raspoređivanje dalekometnih raketa u Njemačkoj. Ove mjere su dio nastojanja da se pokaže podrška NATO-u i evropskoj odbrani. Raspored će uključivati rakete SM-6, krstareće rakete Tomahawk, te razvojno hipersonično oružje.

Putinovo Upozorenje

Govoreći povodom obilježavanja Dana ruske mornarice u Sankt Peterburgu, Putin je izjavio da bi vrijeme leta američkih projektila do ruskih ciljeva moglo biti samo 10 minuta. Ukazao je da bi opremanje takvih projektila nuklearnim bojevim glavama predstavljalo ozbiljan sigurnosni izazov za Rusiju.

Sličnosti s Hladnim Ratom

Putin je uporedio trenutnu situaciju s događajima iz Hladnog rata, kada je NATO razmjestio američke rakete Pershing II u zapadnoj Evropi. Takvo raspoređivanje je tada izazvalo velike napetosti između Sjedinjenih Američkih Država i Sovjetskog Saveza.

Zaključak

Putin je naglasio da će Rusija reagirati na svaku promjenu u vojnom rasporedu SAD-a i njihove saveznike. Ovo dodaje još jednu dimenziju već postojećim napetostima u međunarodnim odnosima.

- Advertisement -
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

- Advertisement -