Četvrtak, 19 Septembra, 2024
HomeMagazinZanimljivostiSavjeti kako pravilno čuvati meso u zamrzivaču

Savjeti kako pravilno čuvati meso u zamrzivaču

Kako pravilno zamrznuti meso

Čuvanje mesa u zamrzivaču je važan korak za očuvanje kvalitete. Prvo, obavezno izvadite meso iz originalnog pakiranja. Papir ili kesu u kojoj ste ga kupili zamijenite vrećicom za zamrzavanje. Prilikom zatvaranja vrećice istisnite zrak i dobro je zavežite.

Kada potrošiti zamrznuto meso

Zaleđeno meso trebate potrošiti u najviše četiri mjeseca. Tako ćete osigurati najbolju kvalitetu i miris prilikom pripreme jela.

Metode odmrzavanja mesa

Postoji nekoliko sigurnih načina za odmrzavanje sirovog mesa. Jedan od njih je odmrzavanje u frižideru. Stavite meso na tanjir i smjestite ga u najnižu policu frižidera. Ove metode su sigurnije jer sprečavaju dodir s drugim namirnicama, ali znajte da će vam za veće komade možda trebati i do 24 sata.

Odmrzavanje u vodi

Brži način je potapanje mesa u hladnu vodu. Često mijenjajte vodu i pazite da ostane hladna. Na ovaj način meso možete odmrznuti u nekoliko sati, ovisno o veličini komada. Ipak, odmrznuto meso trebate odmah upotrijebiti.

Mikrovalna pećnica kao alternativni izbor

Kao posljednja opcija, možete koristiti program za odmrzavanje na mikrovalnoj. U ovom slučaju, odmrznuto meso također treba odmah iskoristiti.

- Advertisement -
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

- Advertisement -