Četvrtak, 19 Septembra, 2024
HomeMagazinMuzikaIsmet Alajbegović Šerbo: Ostavio neizbrisiv trag u svijetu sevdaha

Ismet Alajbegović Šerbo: Ostavio neizbrisiv trag u svijetu sevdaha

Na današnji dan, prije 37 godina, preminuo je Ismet Alajbegović Šerbo, legendarni maestro harmonike iz Bosne i Hercegovine. Njegovo virtuozno sviranje našoj najljepšoj pjesmi dodalo je još ljepši i emotivniji zvuk.

Virtuoz koji je volio sevdah

Šerbo je svojim zlatnim prstima stvarao tonove koji su očarali svakog slušatelja. Mnogi su svjedočili da su upravo njegovo sviranje zavoljeli sevdalinku. Svojim talentom, Šerbo je emocionalno prenosio melodije, bilo da su tužne ili vesele.

Pohvale iz sveta muzike

Slavni hrvatski kompozitor Ivo Tijardović jednom prilikom je rekao: “Vi u Sarajevu imate pravog genija.” Istakao je njegovu sposobnost da ponovi složene kompozicije savršeno. Također, prof. dr. Zijo Kučukalić smatrao je da niko nije mogao naučiti Šerbu kako da svira sevdalinku.

Život i nasljeđe

Rođen 6. marta 1925. u Sarajevu, Šerbo je od malih nogu bio okružen muzikom. Počeo je svirati doslovno od rođenja, inspirisan svojim ocem. Tokom svoje karijere, bio je izvođač i kompozitor mnogih poznatih numera, ostavljajući iza sebe bogato nasljeđe.

Muzička karijera

Tijekom svoje karijere, Šerbo je obišao cijelu bivšu Jugoslaviju te ostavio snažan uticaj na sevdah muziku. Njegov stil sviranja, koji je bio blizak izvornoj melodiji, ostaje nedostižan i za najveće virtuozne harmonikaše.

Nažalost, 28. jula 1987., Šerbo nas je napustio u 62. godini. Njegovo nasljeđe živi kroz njegove pjesme i neponovljive izvedbe, koje i danas diraju srca mnogih.

- Advertisement -
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

- Advertisement -