Petak, 20 Septembra, 2024
HomeMagazinZanimljivostiSantorini na udaru masovnog turizma: Raj ili problem?

Santorini na udaru masovnog turizma: Raj ili problem?

Otok Santorini pun zaljubljenika u zalaske sunca

Neki turistkinje i turisti hrabro podnose popodnevnu vrućinu na grčkom otoku Santorini. Njihov cilj je pronaći dobro mjesto među bijelim kućama i crkvama s plavim kupolama. Satima čekaju spektakularni zalazak sunca. Mnogi se pridružuju i stišću uz litice ili na balkonima, s kamerama spremnim za snimanje.

Maria Tavarez, 40-godišnja američka turistkinja, izjavila je: “Ovo mi je san još od srednje škole”. Njena priča oslikava snove mnogih koji žele doživjeti ovaj prirodni spektakl.

Posljedice masovnog turizma za lokalno stanovništvo

Međutim, za 20.000 stalnih stanovnika Santorinija, masovni turizam donosi velike promjene. Nekada idilični otok s netaknutim plažama i ljupkim selima suočava se s izazovima. Dok u Veneciji i Barceloni protesti protiv prekomjernog broja turista rastu, Santorini predstavlja jedan od najočitijih primjera negativnog uticaja turizma.

Ograničenja posjeta kao rješenje

Vlasti na otoku, zajedno s drugim turističkim destinacijama, pozivaju na ograničenje broja posjetilaca. Gradonačelnik Nikos Zorzos ističe da je prošle godine otok posjetilo oko 3,4 miliona turista. Ovaj povećani broj može stvoriti pritisak na zastarjelu infrastrukturu otoka i otežati život otočanima.

- Advertisement -
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

- Advertisement -