Vojni poligon na Manjači “između” vojne vježbe i burne rasprave u NSRS

Poznavanje vojnih taktika i tehnika, spretnost i borbenost danas je na vojnom poligonu Manjača pokazalo više od 800 pripadnika Oružanih snaga Bosne i Hercegovine. Dok se za izvedenu vježbu čekaju ocjene stručnjaka, u skupštinskim salama se vode burne rasprave da li je to izvedena NATO vježba za koju je Milorad Dodik rekao da će biti zabranjena.

0
72

Vojni poligon Manjača, kasarna Mika Bosnić. Medicinska evakuacija helikopterom, pucanje iz pješadisjkog naoružanja, vožnja transportera, 840 pripadnika Oružanih snaga Bosne i Hercegovine pristupilo je SEL-1 ocjenjivanju Bataljonske grupe lake pješadije.

“Ja moram radi korektnosti vašeg izvještavanja napomenuti da se u ovom stroju nalaze isključivo pripadnici OS BiH, ovo nije bila nikakva vježba na Manjači ovo je uobičajeni nivo dostizanja standarda koje smo mi preuzeli kao našu obavezu i na tome smo predano radili”, kazao je Radovan Ilić, general OS BiH.

Dok vojnici pet dana, u teškim vremenskim uslovima, izvode vježbe da bi dobili ocjene o poznavanju vojnih taktika, tehnika, procedura i standarda, narodni poslanici u toploj skupštinskoj sali, sa poluinformacijama, burno raspravljaju o ovoj vježbi.

“Prošle godine Milorad Dodik je u ovo vrijeme rekao da će okupiti 30.000 ljudi i spriječiti NATO snage da izvrše vojnu vježbu i koriste osiromašeni uranijum”, rekao je Nebojša Vukanović, poslanik u NSRS.

“Ne znam ko je od vas išao gore da zabrani ovu vježbu NATO-a, ja sam bio raspoložen sa vama i niko me nije pozvao. Prošle godine ste pričali da ćete zabraniti tu vježbu, ako Mile povede 30.000, taj lažov, ja dovesti hiljadu o svom trošku”, rekao je SDS-ov Miladin Stanić.

“Radi se o dostizanju NATO standarda, nema NATO-a, nema NATO vježbe, lažete, lažete, lažete”, govorio je Srđan Mazalica, poslanik SNSD-a.

Pripadnike Jedinice bataljonske grupe lake pješadije je ocjenjuje 47 vojnih lica od kojih su 28 iz Bosne i Hercegovine i 19 iz zemalja članica Partnerstva za mir. Monitoring su vršila tri vojna lica iz NATO-a.

“Kada govorimo o ocjenjivanju pješačke borbene grupe ja vjerujem da su pripadnici oružanih snaga uspješno završili svoj dio posla i mislim da je aktivnost koja je zahtjevala dugotrajan, predan i profesionalan rad”, kazala je Marina Pendeš, ministrica odbrane BiH.

Konačna ocjena stručnjaka o ukupnom stanju u ovoj jedinici stiće za 30 dana.

Program N1 televizije možete pratiti