Četvrtak, 21 Novembra, 2024
Organizacija vjencanja

Kroasane

Sastojci

  • 500 gr brašna
  • 1 jaje
  • 1 kašika suhe germe
  • pola praška za pecivo
  • 100 ml jogurta
  • 100 ml ulja
  • 200 ml toplog mlijeka
  • 1 kašikica soli (ako radite slane kroasane dodajte još 1 kafenu kašikicu)
  • 2 kašikice šećera (ako radite slatke kroasane dodajte još 3 kafene kašike šećera)
  • omekšali margarin ili puter za premaz (oko 100-150 gr)

Priprema

  1. Brašno staviti u dublji sud pa dodati jaje,jogurt,prašak za pecivo,šećer,sol.,ulje.
  2. u zdjelu staviti suhi kvasac,malo toplog mlijeka i 2 kašike šećera i ostaviti da nabubri.
  3. Smjesi od brašna dodatoinadošlu germu i umijesiti glatko tijesto (možete dodati i ribanu koricu limuna) i ostaviti da se udupla.
  4. Nadošlo tijesto premijesiti na malo brašna i podijeliti na 7 loptica koje takođe premijesimo na malo brašna.
  5. Svaku lopticu razvaljati na veličinu plitkog tanjira i premazati je otopljenim puterom ili margarinom.Slagati jednu na drugu samo zadnju ne mazati.
  6. I onda skupa razviti sve na veličinu 1 cm.
  7. Izrezati na željene komade.
  8. Filovati po želji.
  9. Zarolati kroasane,slagati ih u pleh obložen pek papirom i ostaviti da malo nadođu (oko 20 minuta).Nadošle premazati s umućenim žumanjkom.
  10. Peći ih u zagrejanoj pećnici na 180 stupnjeva oko 10-15 minuta.

- Advertisement -
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

- Advertisement -