Četvrtak, 19 Septembra, 2024
HomeVijestiSvijetKako bi izbor J.D. Vance-a mogao utjecati na odnose između SAD-a i...

Kako bi izbor J.D. Vance-a mogao utjecati na odnose između SAD-a i Europe?

Nedavna nominacija 39-godišnjeg senatora iz Ohaja, J.D. Vance-a, izazvala je paniku među diplomatama preko Atlantika zbog njegovog prijedloga američkog izolacionizma i upornog kritiziranja pomoći Ukrajini. Međutim, političari i analitičari se sada pitaju kako bi njegova kandidatura mogla utjecati na odnose između Sjedinjenih Američkih Država i Europe.

Jedna od velikih zabrinutosti evropskih političara je Vance-ova percepcija Europe. Politico je istražio njegove prijašnje izjave o Starom kontinentu i donosi njihov detaljan pregled. Vance je oštro kritizirao Brisel zbog njihove odluke da uskrati sredstva Mađarskoj i Poljskoj zbog zabrinutosti za demokratiju i vladavinu prava.

U intervjuu u februaru, Vance je izjavio: “Znate, EU je zadržala milijarde dolara obećane pomoći od Mađarske, zbog svojih stavova o Ukrajini. Dobila je milijarde dolara obećane pomoći od prethodne vlade u Poljskoj, zbog stavova konzervativne poljske vlade.” Ove izjave ukazuju na Vance-ovu skepsu prema Evropskoj uniji i njegove rezerve prema pružanju finansijske podrške ove institucije.

Međutim, kako će Vance utjecati na američke politike prema Europi ostaje još uvijek nejasno. Njegova nominacija za senatora iz Ohaja pokazuje da je on u usponu republikanske partije, ali njegovo mišljenje o Evropi i Sjedinjenim Američkim Državama je još uvijek podložno interpretacijama.

Dok će neki tvrditi da je Vance-ov izbor neobičan i iznenađujući, drugi tvrde da se on uklapa u politiku američkog izolacionizma koju zagovara bivši predsjednik Donald Trump. Njegova nominacija može biti dio veće slike koja se tiče sablazni u američkoj politici prema Evropi.

Jasno je da će Vance-ov izbor za senatora iz Ohaja imati šire posljedice na odnose između Sjedinjenih Američkih Država i Evrope. Dok čekamo i promišljamo o njegovoj potvrdi, samo vrijeme će pokazati kako će se odvijati ovi odnosi i kakav će utjecaj Vance imati na međunarodnu politiku.

- Advertisement -
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

- Advertisement -