Četvrtak, 19 Septembra, 2024
HomePozitivnoBiznisSituacija u Libanu nije zaustavila uspon turizma u Bejrutu

Situacija u Libanu nije zaustavila uspon turizma u Bejrutu

Iako je situacija u Libanu daleko od idealne, a država je sve bliže ulasku u totalni rat s Izraelom, Bejrut se na ovoj listi našao u društvu Abu Dhabija, Dubaija, Dohe, Rijada i Džede.
Izvještaj objavljen od strane Al Arabiya ističe da su, uprkos ekonomskoj krizi koja je dramatično umanjila finansijske kapacitete stanovništva, troškovi života u libanskoj prijestonici i dalje visoki. Od kraja 2019. godine, kada je Liban pogodila ekonomska kriza, vrijednost libanske funte je smanjena za preko 98 posto u odnosu na dolar.
Libanska domaćinstva koja zarađuju u dolarima, uspjela su održati svoju kupovnu moć u određenoj mjeri zahvaljujući brzoj ekspanziji dolarizirane ekonomije zasnovane na gotovini.
Analitičari objašnjavaju da su usluge električne energije, telefona i interneta veoma skupe u Libanu zbog monopola. Monopol nad proizvodnjom električne energije dovodi do loše usluge, sa čestim prekidima. Turizam je još jedan faktor koji doprinosi visokim cijenama, posebno u restoranima, zbog velike potražnje turista i iseljenika tokom ljeta i praznika.
Unatoč svemu, libanska ekonomija se i dalje u velikoj mjeri oslanja na turizam. Prihodi od turizma u 2023. godini iznosili su 5,41 milijardu dolara, što je blagi porast od 1,7 posto u odnosu na prethodnu godinu.
Čak i ovog ljeta, turizam u Bejrutu obećava. U maju je međunarodni aerodrom ugostio 256.000 posjetilaca, a taj broj se povećao na 405.000 u junu. Unatoč svakodnevnim neprijateljstvima između Hezbolaha i Izraela, broj posjetilaca nastavlja rasti.
Stoga, iako su izazovi još uvijek prisutni, Bejrut se uspijeva održati kao popularna turistička destinacija u regiji, pokazujući otpornost i privlačnost za posjetitelje.

- Advertisement -
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

- Advertisement -