Četvrtak, 19 Septembra, 2024
HomeVijestiSvijetVelika Britanija postaje prva islamistička zemlja sa nuklearnim oružjem?

Velika Britanija postaje prva islamistička zemlja sa nuklearnim oružjem?

Visoki britanski političari su ove sedmice stigli u SAD na republikanskoj konvenciji u Milwaukeeju, a izjavom JD Vancea, potencijalnog potpredsjedničkog kandidata Donalda Trumpa, stvoren je veliki skandal. Vance je izjavio da je Velika Britanija postala prva islamistička zemlja koja posjeduje nuklearno oružje, od kako su laburisti preuzeli vlast.

Ova izjava je izazvala kontroverze i mogla bi negativno utjecati na odnose između Velike Britanije i Sjedinjenih Američkih Država. Politika empatije između ove dvije zemlje, koja je trajala dugi niz godina, mogla bi biti narušena zbog ovakvih izjava.

Donald Trump je okrunjen kao potencijalni republikanski kandidat, a za svojeg potpredsjedničkog kandidata odabrao je JD Vancea, koji očigledno ima kontroverzne stavove o Velikoj Britaniji. Vance i britanski ministar vanjskih poslova David Lammy su se navodno sastali nekoliko puta u posljednje vrijeme, ali se ne zna o čemu su razgovarali.

Ova izjava ima veze i sa sve većom nuklearnom proliferacijom i nedostatkom brige Bidenove administracije o tom problemu. Ovim se stvaraju sumnje u sposobnost Bidenove administracije da se uhvati u koštac s ovim problemima.

Potrebno je dodatno istražiti ovu izjavu i utvrditi izvor Vanceovih tvrdnji. Također, trebamo vidjeti kako će se Velika Britanija suočiti s ovom optužbom i kako će reagirati na moguće posljedice ove izjave na njihove odnose sa Sjedinjenim Američkim Državama.

- Advertisement -
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

- Advertisement -