Četvrtak, 19 Septembra, 2024
HomeMagazinFilm/TVA Queer Zagreb Night at the Opera: Pionirski pogled na operu koji...

A Queer Zagreb Night at the Opera: Pionirski pogled na operu koji izaziva divljenje

Sinoć je u Hrvatskom narodnom kazalištu u Zagrebu održan jedinstveni i pionirski queer operni spektakl, pod nazivom “A Queer Zagreb Night at the Opera”. Ova večer je spojila neke od najpoznatijih opernih arija sa queer vibracijama, a režiju su potpisali Ivica Buljan i Hrvoje Korbar. Dirigentsku palicu preuzeo je Stjepan Vuger, dok su se na sceni pojavili više od dvadeset izuzetnih umjetnika i umjetnica, među kojima su se istakli Marko Špehar, Maja Jakoliš, Emilija Rukavina, Marko Antolković, Colinda Evangelista, Adrian Pezdirc, Bruno Isaković, Cynthia Ashperger i drugi.

Ovaj pionirski projekt je prikazao operne arije kroz queer prizmu, propitujući klasično zadate kanone. “A Queer Zagreb Night at the Opera” je prvi put doveo queer tematiku u domaći operni svijet, te je na taj način publici ponudio drugačiju perspektivu opere. Oduševljenje i divljenje prisutnih je bilo očito, a umjetnici su postali saveznici Queer Zagreba u promoviranju drugačije umjetnosti.

Umjetnički direktor Queer Zagreba, Zvonimir Dobrović, uoči događaja je istakao kako je ovo jedan od njihovih najambicioznijih projekata koji je uspješno okupio izvanredne umjetnike. Također, izrazio je nadu da će ovakve suradnje biti nastavljene i da će queer perspektiva postati sastavni dio domaćeg opernog svijeta.

Zanimljivo je napomenuti da je opera održana samo nekoliko dana nakon što je Ministarstvo obrazovanja i sporta odbilo prijedlog za pokretanje Rodnih studija na Filozofskom fakultetu u Zagrebu. To je izazvalo oduševljenje desnih političkih opcija, a i predsjednik Hrvatskih suverenista je nazvao to pobjedom “normalne Hrvatske”. Protiv ideje Rodnih studija su se oglasili i Domovinski pokret, te Nino Raspudić koji tvrdi kako ne postoji dovoljno materijala za samostalno izučavanje ove teme.

Upravo u svjetlu tih događanja, “A Queer Zagreb Night at the Opera” je predstavljao hrabar i važan kulturni događaj koji je pružio platformu za prikazivanje različitih perspektiva u umjetnosti. Queer Zagreb je otvorio novi pogled na operu u domaćem umjetničkom svijetu, te je publici pružio nezaboravno iskustvo.

- Advertisement -
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

- Advertisement -