Četvrtak, 19 Septembra, 2024
HomeMagazinMuzikaPovratak maestra Zubina Mehte u Sarajevo - Spektakl za pamćenje

Povratak maestra Zubina Mehte u Sarajevo – Spektakl za pamćenje

Građani Sarajeva su sinoć imali priliku prisustvovati nezaboravnom koncertu maestra Zubina Mehte i Sarajevske filharmonije povodom obilježavanja 100. godišnjice ove renomirane institucije. Iako je koncert održan u Narodnom pozorištu, veliki broj građana je prisustvovao putem videoprenosa na trgu ispred pozorišta.

Kako bi svima omogućili da prate ovaj spektakl, na pozorišnom trgu su postavljene stolice. Međutim, interesovanje građana je bilo veće nego što se očekivalo, pa su mnogi bili primorani stajati, a pojedini su čak sjedili na trotoaru.

Čim je maestro Zubin Mehta zakoračio na pozornicu, Narodno pozorište je bilo ispunjeno do posljednjeg mjesta. Publika je gromoglasnim aplauzom dočekala maestra i članove Sarajevske filharmonije, a oni su im uzvratili fenomenalnim izvedbama. Koncert je bio spektakl za pamćenje.

U publici su se našli i brojni poznati ljudi iz javnog života, među kojima su Christian Schmidt, Sabina Ćudić, Alban Ukaj, Ismeta Dervoz i mnogi drugi.

Treba istaći da je ovo bio drugi put da maestro Zubin Mehta nastupa u glavnom gradu naše zemlje. Prvi put je to bilo prije 30 godina, 1994. godine, kada je održao koncert u razrušenoj Vijećnici. Tada je privukao pažnju svjetskih medija, a svojim izjavama je pokazao solidarnost sa građanima Sarajeva koji su bili izloženi bombardiranju. Njegove riječi “Pred nama su umjetnici – građani Sarajeva. Njih granatiraju već više od dvije godine. Jednu noć i mi ćemo dijeliti njihovu sudbinu” su ušle u historiju.

Ovaj povratak maestra Zubina Mehte u Sarajevo je bio emotivan trenutak za sve prisutne. Sarajevska filharmonija 100. godišnjicu pamtiće po ovom spektakularnom koncertu i izuzetnom talentu maestra.

- Advertisement -
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

- Advertisement -