Četvrtak, 19 Septembra, 2024
HomeMagazinZanimljivostiKako se zaštititi od toplotnog udara pasa tokom ljeta

Kako se zaštititi od toplotnog udara pasa tokom ljeta

Sa sve većim temperaturama ovog ljeta, važno je da se brinemo o našim krznatim prijateljima, jer vrućine mogu biti opasne za njih. Psi se oslanjaju na dahtanje kao način da regulišu tjelesnu temperaturu, ali to nije uvijek dovoljno efikasno. Rase pasa sa ravnim licima, poput mopsa, buldoga i francuskog buldoga, su posebno ugrožene.

Veterinarka dr. Viktorija Filips sa veterinarske hirurgije Dogs Trust ističe nekoliko ključnih simptoma na koje vlasnici pasa trebaju obratiti pažnju. Teško dahtanje, čak i kada pas nije u pokretu, problemi sa disanjem, umor i ukočenost su samo neki od znakova mogućeg toplotnog udara. Rase pasa sa ravnim licima su većinom veoma ranjive, ali isto tako, štenci, stariji psi, oni sa zdravstvenim problemima i gojazni psi također mogu biti ugroženi.

Gojaznost kod pasa ima veliki uticaj na sposobnost da se tijelo ohladi. “Kada je pas gojazan, ima veću tjelesnu težinu, ali površina tijela nije nužno veća. Kapacitet pluća pokušava smanjiti tjelesnu temperaturu za veću mišićnu masu, ali pluća ostaju iste veličine kao da je pas vitkiji”, objašnjava dr. Filips.

U slučaju sumnje da pas može patiti od toplotnog udara, važno je odmah kontaktirati veterinara. Dok se čeka veterinarska pomoć, mogu se primijeniti neke tehnike za hlađenje psa. Polivanje vodom preko vrata, stomaka i unutrašnje strane butina je dobar početak. Također je važno smjestiti psa na hladno mjesto, idealno klimatizirano.

Dr. Filips savjetuje da izbjegavate stavljanje vlažnog peškira preko psa, jer to može ometati protok zraka. Dodatno, važno je pružiti psima uvijek dovoljno svježe vode i izbjegavati dugotrajne aktivnosti na suncu tokom najtoplijeg dijela dana.

Ukratko, toplotni udar kod pasa je ozbiljna situacija koju ne smijemo zanemariti. Važno je prepoznati simptome i odmah reagovati kontakteći veterinara. Također, trebamo se pobrinuti za to da psi budu na hladnom i da imaju sve potrebne mjere za hlađenje i hidraciju tokom ljetnih vrućina.

- Advertisement -
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

- Advertisement -