Petak, 18 Oktobra, 2024
Organizacija vjencanja
HomeVijestiSvijetNovi iranski predsjednik želi poboljšati odnose s Evropom, ali optužuje ih za...

Novi iranski predsjednik želi poboljšati odnose s Evropom, ali optužuje ih za nepoštivanje obaveza o sankcijama

Novoizabrani iranski predsjednik Masud Pezeškijan izjavio je da se raduje poboljšanju odnosa sa evropskim zemljama, ali istovremeno ih optužuje za nepoštivanje obaveza o ublažavanju sankcija koje su nametnute od strane Sjedinjenih Američkih Država. Pezeškijan, koji je prošle sedmice pobijedio na predsjedničkim izborima, poziva na “konstruktivne odnose” kako bi se Iran izvukao iz izolacije i ponovno uspostavio nuklearni sporazum iz 2015. godine.

Sjedinjene Države su jednostrano se povukle iz sporazuma 2018. godine, ponovno uvodeći sankcije Iranu. Kao odgovor, Iran je postepeno smanjivao svoju predanost uslovima sporazuma. Međutim, Pezeškijan naglašava da su evropske zemlje prekršile svoje obaveze prema sporazumu, iako se raduje konstruktivnom dijalogu kako bi se odnosi s njima vratili na pravi put.

Glasnogovornica Evropske unije, Nabila Masrali, čestitala je Pezeškijanu na izboru i izjavila da je EU “spremna sarađivati sa novom vladom u skladu s politikom EU kritičkog angažmana”. Pezeškijan je istakao da bi dvije strane mogle istražiti “brojna polja saradnje”, ali samo ukoliko evropske zemlje “ostave po strani samopretjeranu moralnu nadmoć povezanu s proizvedenim krizama koje već dugo muče naše odnose”.

Pezeškijan je pobijedio u drugom krugu izbora protiv ultrakonzervativnog bivšeg nuklearnog pregovarača Saida Džalilija. Odaziv birača bio je nešto ispod polovine od 61 milion iranskih birača.

- Advertisement -
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

- Advertisement -